PemancinG TegaR BorneO

PemancinG TegaR BorneO
Blog ini didedikasikan khas buat semua pemancing2 tegar kepulauan Borneo dan tidak lupa juga kepada pemancing2 tegar di semenanjung, semua di alu2kan. Di harap kita semua dapat menghangatkan blog ini dengan berkongsi apa2 sahaja mengenai dunia memancing seperti info terkini, peralatan, kisah@pengalaman memancing, teknik2 dan tips, selain dalam masa yang sama dapat mengeratkan lagi hubungan siraturahim sesama kita, tak gitu?? ..Hehehe~ Semua di alu2kan memberi pendapat. Salam…^^ Hantarkan gambar2 aktiviti memancing,tangkapan atau kisah@pengalaman benar yang pernah anda alami semasa memancing atau apa2 yang berkaitan kepada saya, sertakan dengan nama penuh dan maklumat peribadi,untuk saya postkan di blog...Tq! E-mail >> alvinasmi@yahoo.com

Chat!! Chat!! Chat!!!

Sunday, February 7, 2010

ETIKA MEMANCING!

ETIKA MEMANCING - vinaskme
-          Membawa balik ikan yang diperlukan sahaja, amalkan etika “catch and release”.
-          Menyokong pemeliharaan alam sekitar.
-         Pemancing diharamkan mengunnakan tektik kotor seperti menggunakan tuba atau aliran elektrik untuk menangkap ikan.
-         Pemancing harus saling hormat menghormati,tiada istilah bermusuhan dalam dunia memancing.
-         Pemancing harus sentiasa meningkatkan ilmu memancing dan pengendalian bot.
-         Pemancing harus mematuhi peraturan memancing dan pengendalian bot.
-         Harus sentiasa berhati-hati dan berwaspada demi keselamatan diri.
-         Jangan melepaskan ikan dan tumbuhan ke perairan awam.
-         Bersama menjaga nama baik dan membangunkan sukan memancing di Negara kita. 
     
Apamacam dengan fatwa etika memancing yang aku hasilkan??Setuju??Hehehehe!!~
Sebenarnya aku buat sikit pengubahsuaian dan penambahan dari satu article mengenai etika memancing yang terdapat dalam majalah “Pancing” keluaran Februari 2010...Hehe..So..Sama2lah kita memajukan diri dalam arena memancing ni dalam masa yang sama mematuhi peraturan dan jagalah alam sekitar kita,satu anugerah yang tak akan dapat di cari ganti..Confirm…..Sampe sitok jak lah lok,salam(Bahasa Melayu Sarawak)...
-vinaskme-

0 comments:

PemancinG TegaR BorneO

Blog ini didedikasikan khas buat semua pemancing2 tegar kepulauan Borneo dan tidak lupa juga kepada pemancing2 tegar di semenanjung, semua di alu2kan. Di harap kita semua dapat menghangatkan blog ini dengan berkongsi apa2 sahaja mengenai dunia memancing seperti info terkini, peralatan, kisah@pengalaman memancing, teknik2 dan tips, selain dalam masa yang sama dapat mengeratkan lagi hubungan siraturahim sesama kita, tak gitu?? ..Hehehe~

Semua di alu2kan memberi pendapat. Salam…^^


Hantarkan gambar2 aktiviti memancing,tangkapan atau kisah@pengalaman benar yang pernah anda alami semasa memancing atau apa2 yang berkaitan kepada saya, sertakan dengan nama penuh dan maklumat peribadi,untuk saya postkan di blog...Tq!

E-mail >> alvinasmi@yahoo.com

There was an error in this gadget

About Me

Followers