PemancinG TegaR BorneO

PemancinG TegaR BorneO
Blog ini didedikasikan khas buat semua pemancing2 tegar kepulauan Borneo dan tidak lupa juga kepada pemancing2 tegar di semenanjung, semua di alu2kan. Di harap kita semua dapat menghangatkan blog ini dengan berkongsi apa2 sahaja mengenai dunia memancing seperti info terkini, peralatan, kisah@pengalaman memancing, teknik2 dan tips, selain dalam masa yang sama dapat mengeratkan lagi hubungan siraturahim sesama kita, tak gitu?? ..Hehehe~ Semua di alu2kan memberi pendapat. Salam…^^ Hantarkan gambar2 aktiviti memancing,tangkapan atau kisah@pengalaman benar yang pernah anda alami semasa memancing atau apa2 yang berkaitan kepada saya, sertakan dengan nama penuh dan maklumat peribadi,untuk saya postkan di blog...Tq! E-mail >> alvinasmi@yahoo.com

Chat!! Chat!! Chat!!!

Saturday, February 27, 2010

BUAYA PATAH GIGI LAWAN DUA LELAKI!!!

Buaya patah gigi lawan dua lelaki



GAMBAR yang disiarkan akhbar Daily Telegraph menunjukkan Thurston (kiri) dan Willie berdepan dengan seekor buaya di dalam tangki di sebuah taman buaya di Darwin.



DARWIN - Dua pemain ragbi di Australia menewaskan seekor buaya gergasi selepas bergusti dengan reptilia itu, lapor sebuah akhbar semalam.

Buaya seberat 1,000 kilogram bernama Burt itu menerkam Big Willie dan Johnathan Thurston yang merupakan kapten pasukan North Queensland Cowboys selepas mereka melompat ke dalam sebuah tangki kaca berisi air di Crocosaurus Cove iaitu sebuah taman buaya di sini pada Khamis lepas. 

Ibarat bertemu buku dengan ruas, buaya tersebut bukan sahaja gagal membaham dua mangsanya itu tetapi turut kehilangan sebatang giginya dalam pertarungan sengit tersebut.

Kedua-dua pemain itu tidak mengalami sebarang kecederaan.

Ia merupakan sebahagian acara sampingan sebelum perlawanan ujian pasukan itu dengan Gold Coast Titans hari ini. - Agensi 

Sumber: Kosmo


P/S: Hahahahha.....Masok sungai Serawakla,baruk la bertemu buku dengan ruas hahaha..

-vinaskme-

Thursday, February 25, 2010

Spesies pendatang mentaliti masih rendah atau penguatkuasa kurang berani? (ARTIKEL)

Spesies pendatang mentaliti masih rendah atau penguatkuasa kurang berani?



ADAKAH kelah seberat kira-kira 10 kilogram yang dipegang oleh Ibrahim Anon @ Ujang dan dipancing oleh Raja Sebarau Tasik Kenyir, Latiff Ahmad (kanan) akan terus wujud pada ketika ikan pendatang yang bertindak sebagai pemangsa terus menguasai tasik di negara ini ekoran kebodohan sesetengah pihak? Sebagai rekod, Latiff pernah menaikkan kelah seberat 25 kilogram di Tasik Kenyir.



TIDAK ramai yang sedar dalam diam mereka telah melakukan satu kesalahan yang mana impaknya berlarutan sehingga menyusahkan orang lain termasuk alam sekitar.

Kali ini berkenaan spesies ikan-ikan pendatang yang kini bersepah di sekitar tasik, sungai dan juga aliran jeram sekitar negara ini.

Ikan-ikan pendatang yang kini semakin mendominasi itu bukan turun dari langit atau memasuki negara ini melalui aliran sungai dari negara jiran, tetapi ia sebenarnya adalah angkara manusia.

Terbaru, Kerajaan Terengganu menawarkan ganjaran lumayan RM10,000 kepada pemancing yang berjaya menangkap ikan naga (Arapaima gigas) yang dipercayai hidup di Tasik Kenyir.

Menteri Besar, Datuk Ahmad Said berkata, tawaran itu dibuat kerana kerajaan negeri khuatir kehadiran ikan naga akan menyebabkan spesies ikan kecil lain di Tasik Kenyir pupus.

Sebelum ini, pernah juga orang buat pertandingan untuk musnahkan spesies ikan peacock bass (Cichla sp.) atau ikan raja yang kini sudah bermaharajalela di kebanyakan tasik sekitar bandar utama negara ini terutama di Perak.

Semuanya bermula daripada hobi dan suka-suka sebagai ikan hiasan, tetapi disebabkan sifat agresif, dua spesies di atas 'dicampak' dengan selamba oleh segelintir manusia yang tidak berotak.

Ikan raja diketahui memasuki negara daripada negara jiran di selatan dan berasal dari Sungai Amazon, begitu juga ikan naga.

Ini kejadian oleh mereka yang tidak berotak, namun ada juga kejadian yang dilakukan oleh mereka tanpa disedari.

Sebagai contoh, ikan pacu (Colossoma sp.) yang merupakan saudara terdekat ikan piranha menjadi pilihan kepada penganjur pertandingan memancing untuk dilepaskan di dalam tasik-tasik pertandingan sebelum satu-satu kejohanan.

Pacu adalah ikan pendatang yang mampu memusnahkan spesies ikan tempatan ekoran sifat agresif yang ada pada ikan itu.

Bayangkan dalam tempoh singkat ikan-ikan ini termasuk lain-lain spesies pendatang akan membiak dan dalam masa yang sama turut memakan telur, anak-anak ikan termasuk membunuh ikan tempatan seperti kelah dan temoleh yang diketahui sukar membiak.

Jadi salah siapa? Nak salahkan mereka yang tidak mempunyai otak itu atau penguatkuasa yang sentiasa tidak mempunyai cukup kakitangan untuk memantau kawasan perairan tasik yang begitu luas di negara ini?

Bagi Bidai, untuk merayu kepada orang ramai supaya tidak membawa masuk ikan-ikan pendatang itu ke negara ini adalah satu rayuan sia-sia seperti mencurah air di atas daun keladi.

Selagi ada permintaan, selagi itulah mereka yang rakus tidak menghiraukan rayuan Bidai dan juga undang-undang kerana pada mereka ikan-ikan ini memberi keuntungan berlipat kali ganda.

Apa nak jadi selepas itu bukan tanggung jawab mereka lagi, duit dah masuk poket, hati senang.
Jadi, Bidai ingin merayu kepada orang ramai dan juga kaki pancing, agar menjadi mata dan telinga penguatkuasa untuk melaporkan sebarang kegiatan membuang ikan pendatang di tasik-tasik sekitar negara ini dan bagi penguatkuasa, ambil laporan itu sebagai satu isu serius dan jalankan tindakan.

Kerjasama antara kedua-dua pihak perlu bagi mengekang kedatangan spesies-spesies pendatang ini. Kalau boleh saring di semua pintu masuk negara agar ia tidak lagi menjadi ancaman.

Bidai berpendapat, jika isu penularan virus selesema babi diambil perhatian serius, isu ikan pendatang ini juga memerlukan perhatian yang sewajarnya agar dalam tempoh jangka masa panjang, tidak lagi ada kerajaan negeri yang perlu mengeluarkan wang yang banyak dalam usaha untuk menghapuskan spesies pendatang itu.

Fikirkanlah...

Sumber: Utusan Online


P/S: Kesian spesies ikan tempatan huhuu.....Renung2kan lah dan sama2lah kita membendung masalah ni sedaya mungkin...Selamatkan ikan kita.

-vinaskme-

Wednesday, February 24, 2010

IKAN HARUAN (ARTIKEL)

IKAN HARUAN



Tidak kira digoreng, dibakar atau dibuat sup, ikan haruan sememangnya telah lama menjadi lauk hidangan rakyat Malaysia selain menjadi penawar untuk menyembuhkan luka terutama kepada mereka yang baru menjalani pembedahan dan bersalin.

Ikan air tawar jenis karnivor ini, yang merupakan spesies asli hutan hujan tropika boleh hidup dalam air payau dan biasa didapati di negara-negara rantau ini. Ia terbahagi kepada dua jenis iaitu bersaiz besar dinamakan ikan toman (Channa melanostoma) dan yang kecil ikan haruan (Channa striatus).

Profesor Abdul Manan Mat Jais, dari Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan Universiti Putra Malaysia (UPM), berkata "Ikan berkenaan adalah dalam kategori "Order of Channiformes," "Family Channidae" dan "Genus Channa" dan yang saya sedang kaji ialah Channa Striatus."
Beliau berkata terdapat 30 spesies ikan haruan di dunia dengan lapan jenis terdapat di Sarawak, dua di Sabah dan empat di Semenanjung Malaysia.

Toman, bujuk dan haruan adalah dalam satu keluarga tetapi berlainan spesies.
Prof Abdul Manan berkata keunikan haruan dewasa ialah ia menunjukkan perlakuan monogami selain mempunyai daya penguasaan wilayah yang cukup kukuh.

Ikan haruan boleh hidup dalam air yang bertakung, bergerak perlahan, cetek dan berlumpur.
Bagaimanapun, kebiasaannya haruan boleh didapati di kolam, sungai, tasik, terusan pertanian, sawah dan muara sungai. Terdapat laporan menyebut pemancing pernah menangkap haruan bersaiz besar tetapi kebiasaannya berat ikan itu hanyalah sekitar satu kilogram.


PENYELIDIKAN DAN ANALISIS

Prof Abdul Manan berkata beliau memulakan penyelidikan ke atas ikan haruan pada 1985 dan ketika itu beliau terkejut apabila mendapat tahu ikan itu tidak dimasukkan dalam senarai ikan utama Jabatan Perikanan.

"Apa yang saya dapati daripada penyelidikan itu ialah ikan haruan merupakan satu sumber protein yang baik, kira-kira 60-70 peratus. Ia mengandungi lemak yang rendah, hanya kira-kira 20 peratus daripada beratnya berbanding dengan ikan air tawar lain serta daging, kambing, ayam dan makanan laut," katanya.

Haruan mengandungi sejumlah besar Vitamin A. Manakala kehadiran logam berat seperti kalsium, magnesium, tembaga, besi, mangan, nikel, plumbum dan zink adalah lebih rendah daripada paras toksik yang dibenarkan untuk badan manusia.

Prof Abdul Manan berkata kandungan asid arakidonik yang tinggi, yang dianggap luar biasa, dan dengan ketiadaan eikosapentaenoikasid dalam haruan adalah satu hasil penemuan yang amat menarik.

"Asid Arakidonik adalah petanda bagi prostaglandin. Ia memulakan proses darah menjadi beku dan bertanggungjawab untuk pertumbuhan semula," katanya.

Haruan juga mengandungi asid amino yang penting untuk menyembuhkan luka terutama glisin yang merupakan satu daripada komponen penting kolagen dalam kulit manusia.

Glisin merangkumi asid aspartik dan glutamik akan membentuk molikul protein yang penting untuk pertumbuhan semula dan penyembuhan.

"Oleh itu, ikan haruan mengandungi semua keperluan asas biokimia untuk penyembuhan luka," katanya.


MENGURANGKAN SAKIT SELEPAS PEMBEDAHAN

"Penemuan kami menunjukkan bahawa haruan bukan sahaja menggalakkan penyembuhan luka, malahan mengurangkan sakit selepas pembedahan," katanya.

Beliau berkata dari ujian kekangan perut, pati haruan didapati bertindak sebagai pautan-pekat bagi menghalang tindakan gerak balas.

Lebih menarik lagi, pati haruan dapat meningkatkan keberkesanan morfin.
Prof Abdul Manan berkata penemuan itu memberi platform saintifik kepada rakyat Malaysia, yang memakan ikan haruan untuk satu tempoh masa selepas pembedahan, dapat menghindarkan kesakitan dan penyembuhan luka.

Beliau berkata lendir ikan haruan mengandungi asid oleik dan linolik tak tepu iaitu komponen utama lipid sepenuhnya, dan kandungan kedua-dua asid ini didapati lebih tinggi dalam telur ikan. Telur segar haruan mempunyai jumlah asid arakidonik yang lebih tinggi.
Prof Abdul Manan berkata penemuan ini memberi kemungkinan peluang untuk mendapatkan jumlah optimum asid lemak yang diperlukan untuk menyembuh luka dari bahagian lain ikan haruan tanpa perlu mengorbankan ikan itu.

"Penemuan awal mengenai khasiat anti bakterianya amat mengagumkan dan kami sedang menumpukan kepada spesies yang boleh dihubungkan dengan penyembuhan ulser perut ke atas haiwan dan manusia," katanya.


MAKANAN TAMBAHAN KESIHATAN BERASASKAN HARUAN

"Isinya yang putih, pejal dan tidak bertulang sudah pasti menjadikan haruan satu bentuk makanan serta makanan tambahan yang menjanjikan," kata Prof Abdul Manan.
Beliau berkata ikan haruan mempunyai potensi untuk industri makanan kesihatan kerana ia boleh dijadikan bebola ikan, sosej, salami atau filet.

"Saya berharap untuk melihat haruan sebagai ikan yang boleh diguna secara meluas dalam kehidupan seharian kita dan secara komersial. Kita sepatutnya dengan bangga meletakkan haruan pada paras yang setidak-tidaknya sama dengan salmon atau trout," kata Prof Abdul Manan dan menambah kata beliau sedang melihat kemungkinan untuk memperkenalkan haruan sebagai satu komponen klinikal.

Prof Abdul Manan memenangi pingat gangsa Anugerah Mindex-Innotex untuk produk penjagaan kulit berasaskan haruan pada 1996 dan satu lagi pingat gangsa daripada Institut BioSains UPM pada 2004.


PERMINTAAN TINGGI

Manakala Ketua Eksekutif Cheroh Aquatic Sdn Bhd, Wan Jusoh Zakaria, dari Raub mengakui khasiat ikan haruan memang diketahui umum dan ia mendapat permintaan tinggi di kalangan penduduk berbanding bujuk dan toman.

Beliau mengakui hanya haruan jenis biasa bersaiz antara 300 dan 500 gram dan yang hidup di habitat semula jadi paling digemari orang ramai.

Wan Jusoh berkata pasaran ikan atau benih ikan haruan terutama di kalangan penternak dari dahulu hingga sekarang amat menggalakkan hingga kadang-kadang tidak mencukupi.
Bagaimanapun tidak ramai pengusaha yang berjaya menternak ikan haruan secara komersial kerana ia memerlukan kepakaran yang tersendiri tentang ikan itu.
"Selangor merupakan pengeluar terbesar ikan haruan secara komersial dengan Rawang banyak menghasilkannya," katanya.

Wan Jusoh juga mengakui bahawa permintaan tempatan untuk ikan haruan mencapai jumlah puncak yang baru seperti yang dapat dilihat dengan permintaan yang memberangsangkan untuk filet haruan oleh masyarakat Malaysia.


P/S: Terdapat 30 jenis ikan Haruan di dunia??....8 jenis terdapat di SARAWAK??..2 di Sabah dan 4 Semenanjung?....Baru ku tauk lam Malaysia,Species Haruan paling banyak terdapat kat Sarawak hahaha....Sik sabar mok explore and carik Jenis2 Haruan Sarawak eh...Untung2..

-vinaskme-

Tuesday, February 23, 2010

SARAWAKIAN FISH TAKES PRIDE OF PLACE AT OUTLET

Sarawakian fish takes pride of place at outlet



mekzhin@thestar.com.my

Pandan Lake Seafood Village,
Pandan Lake Club,
28, Jalan Perdana 3/8,
Pandan Perdana,
Cheras 55300, Kuala Lumpur.
Tel: 03-92845666
Business hours: Mon - Fri lunch
from 11.00am to 2.30pm,
weekend and public holidays
lunch from 9.00am to 2.30pm and
daily dinner from 6.00pm to 10.00pm.
Non halal


MANY would raise more than an eyebrow when told that the usual selling price for an Empurau fish is about RM700 per kilogramme but for fish lovers, the price may well be worth it as explained by Pandan Lake Seafood Village owner James Wong.

“The Empurau can only be caught in the Rejang river in Sarawak and no where else in Malaysia. It isn’t easy to catch and it eats fruits that fall into the river,” Wong said.

Special treat: Only the bigger fish have scales that can be fried.
He added that the fish was usually caught using a fishing rod and if the catch was too small, most people usually keep them in aquariums as the fish is considered beautiful with three colours on each scale.

“I’ve been told many times by customers that the Empurau’s flesh is very smooth and tastes very fresh,” Wong said.

He added that other restaurants that served the fish might have imported it from Indonesia and the taste was not as good as the one from Malaysia.

“The rivers in Indonesia where this fish is caught are clear and one can easily see the fish from the surface, Wong said.

“River fish are actually tastier than sea fish.

“This is because the river water is constantly moving, providing a healthier environment and the fish eat mostly fruits or prey on other smaller fishes,” he said.

Sea fish, on the other hand, according to Wong, were exposed to all kinds of pollution and fish reared in ponds are not as tasty as river fish.

His restaurant specialises in river fish and is now offering the Empurau at RM550 per kilo and the Temoleh, the sixth most expensive river fish on its menu, at RM130 per kilo.

“The promotion will only last as long as we have stock of these fish,” Wong said, adding that most other fish commonly served in Chinese restaurants were also available.

Tasty: The Empurau fish is only steamed with some soy sauce and garnished with some greens.

“Both are seasonal fishes and we usually only serve those that are between 1.5kg and 2kg because they are big enough that the bones will not be too cumbersome for diners, particularly the Empurau, which is known for having many small bones.

“When we prepare big fishes, we are also able to provide the customer with a small special side dish of fried fish scales from the fish they are consuming.

“Smaller fish scales are too small for us to prepare,” Wong said, adding that generally fish took four to five years to grow to weigh 2kg.

Other than the fish dishes, the restaurant also provides items, all of which focus on “wild” and fresh ingredients.


Taking it slow: The wild chicken is slow-cooked for four hours to ensure its tenderness.

For instance, they also serve a wild chicken clear broth with tongkat ali that, according to restaurant head chef Lu Guang Si, 32, takes four hours to prepare.

“The ingredients, particularly the chicken, are very tough and by slow-cooking it for four hours, the meat will be tender enough to be eaten,” Lu said, adding that the restaurant also served wild boar knuckles and fish maw.

Another interesting dish served is the mixed vegetable dish that features bite-sized pieces of fish paste wedged between two lotus roots.

Another restaurant favourite is the rice with diced waxed duck, something different compared with the usual slices of duck arranged neatly atop the rice.


P/S: Huh....Gila mahal Empurau hahahaaa....Restoren dalam artikel ni tak halal,aku just nak tekankan harga ikan Empurau ni...Harga boleh sampai ke RM700 PER KILO'S??....But this restaurant serve Empurau fish at RM55O per kilo's, still quite expensive hahaha......Memang best la Ikan Empurau ni, bangga jadi orang Sarawak eh..So to all Sarawakians,sama2lah kita hargai dan melindungi species Empurau ni yang kian terancam.....Pancingpun,berpada2lah..Hehee,mena sik???

-vinaskme-

Sunday, February 21, 2010

IKAN MUKA SEDIH (BLOBFISH)

Ikan muka sedih


IKAN yang dinamakan blobfish memiliki reputasi sebagai haiwan yang sentiasa kelihatan sedih. Kini, ekspresinya selari dengan nasib dirinya kerana saintis memberi amaran tindakan nelayan menggunakan pukat tunda di habitatnya di tenggara Australia bakal menyebabkan spesies ikan ini pupus.
BLOBFISH...antara spesies ikan berwajah hodoh.
BLOBFISH...antara spesies ikan berwajah hodoh. 
 
JADI MANGSA...Blobfish yang hidup pada kedalaman 800meter.

Lebih menyedihkan, ikan ini tidak boleh dimakan tapi malang baginya kerana menetap di kawasan sama dalam dengan spesies idaman manusia, seperti ketam dan udang kara.

Pakar laut dalam, Profesor Callum Roberts dari Universiti York menyatakan, ikan ini berdepan pelbagai sekatan untuk hidup di sebarang kedalaman.

Roberts, penulis buku The Unnatural History of the Sea menerangkan, ikan itu mudah terperangkap di dalam pukat nelayan dan habitatnya hanya terhad di kawasan terbabit.

“Nelayan laut dalam Australia dan New Zealand antara paling aktif di dunia dan bagi ikan blobfish, kedalaman habitat semulajadinya amat berbahaya buat dirinya.
“Hakikatnya, pukat tunda bukan saja memusnahkan habitat blobfish tapi semua jenis habitat semulajadi lautan.

“Meskipun ada juga kawasan menjadi kawasan perlindungan di Laut Selatan, ia wujud bagi melindungi karangan laut, bukan blobfish.

“Sebelum ini, perikanan dilaksana secara keterlaluan pada kedalaman 200 meter dan kini ia beralih pula pada kedalaman ribuan meter.

“Pada 2006, pencinta alam semulajadi hampir-hampir berjaya memperoleh persetujuan terhadap penggunaan pukat tunda di laut dalam.

“Namun, Iceland menolaknya dan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) terpaksa bertanggungjawab melindungi spesies laut dalam.

“Jika dikaji luas kawasan laut dalam yang sudah dikaji, ia hanya sebesar Paris. Kawasan lain masih belum dikaji tapi ia mungkin sudah musnah,” katanya. — Agensi

Sumber: HarianMetro


P/S: Huhuuu,memang sad la upanya,haha,tapi cute juak oo......Sama2lah kita mengambil pengajaran...Bukan kita jak maok hidup nak...Lu pikirlah sendiri!..Hee...

-vinaskme-


Friday, February 19, 2010

NENEK BUTA PANCING IKAN KELI GERGASI!!!

Nenek buta pancing ikan keli gergasi



GAMBAR yang disiarkan di akhbar daily Telegraph menunjukkan Penfold bergambar dengan ikan keli yang ditangkapnya.


BARCELONA – Seorang nenek berusia 54 tahun dari Britain dan buta sebelah matanya, Sheila Penfold mencipta rekod untuk wanita apabila dia berjaya memancing seekor ikan keli terbesar seberat 97 kilogram (kg) di Sepanyol, lapor akhbar Daily Telegraph semalam.

Dia yang dibantu suaminya, Alan, dan anaknya, Arthur memancing ikan, mengambil masa selama 30 minit bergelut untuk menariknya ke atas tebing semasa dia memancing di Sungai Ebro dekat sini baru-baru ini.

Jawatankuasa Rekod Perikanan Britain mengesahkan, tangkapan itu adalah yang paling besar dilakukan oleh seorang wanita Britain mengatasi rekod sebelum ini oleh Bev Street, 46, yang pernah memancing ikan keli dengan berat 32kg.

Ia juga merupakan rekod bagi wanita yang memancing ikan di Sepanyol namun keluarga itu melepaskan ikan tersebut kembali ke dalam sungai.

Keluarga tersebut yang tinggal di Wandsworth, London mendakwa ikan keli itu berukuran 2.48 meter panjang dan mereka memancing dari tebing sungai dengan menggunakan tiga batang joran yang berasingan. 

– Agensi


P/S: Boleh tahan orang tua tok hahaha....Nyaman asa knk sengat keli ya kali...

-vinaskme-

THE TIDDLER WHO CAUGHT A MONSTER!!

The tiddler who caught a monster: Schoolgirl angler nets record catch that's twice her size and weighs 14stone

There should only have been one winner. On the riverbank was Jessica Wanstall, 4ft 10in tall weighing less than six stone (84lb) and something of a tiddler among anglers. 

In the river was a monster, a near 9ft catfish that hit the scales at a record 13st 8lb (193lb). 

But despite its size and whiskery age, the fish was no match for the skills of 11-year-old Jessica who waged a 20-minute battle to land her prize.
Jessica Wanstall
What a catch: Jessica Wanstall with the 9ft-long, 14 stone catfish she caught during a trip to Spain's River Ebro

Jessica, from Sittingbourne, Kent, hooked the fish during a trip with her father to the Ebro River in North-East Spain. She said: ‘I didn’t realise just how big it was until I saw the photos afterwards. I look tiny next to it. 

‘My dad thought it was going to be a small one and I told him it didn’t feel small when I picked up the rod. It was really hard work pulling it in and my arms turned to jelly. 

‘My dad helped lift it on to the bank and I just laughed when I saw it. It was massive.’
Her father Mark, a 49-year-old engineer, helped return the catfish to the river after his daughter’s triumph was photographed. 

He said: ‘Jessica normally catches tiddlers but just loves a day’s fishing.
Jessica Wanstall
Reeling it in: The 11-year-old schoolgirl needed help from her father Mark to heave the fish out of the water

‘As the fish got near we could see how big it was. Then its tail came out of the water and it looked like the Loch Ness Monster. Everybody on the bank was gasping. I’m so proud of her.’ 

And so he should be. 

According to the International Game Fish Association, Jessica has set a world record for a freshwater fish caught by an angler aged 16 and under. 

‘Her catfish easily outweighs the previous record - a 120lb Nile perch caught at Murchison Fall, Uganda, in July 2000,' a spokesman said.

By Daily Mail Reporter


P/S: Hebat!...Hahaha.

-vinaskme-

PANCING IKAN DAPAT SAMPAH (ARTIKEL)

Pancing ikan dapat sampah

Oleh Muhammad Apendy Issahak
am@hmetro.com.my
2010/02/12

PETALING JAYA: Lokasi strategik berhampiran Lebuhraya Persekutuan serta dekat pusat bandar dan ibu negara, menjadikan Tasik Taman Jaya antara kawasan rekreasi kerap dikunjungi warga kota.

Kawasan tasik yang luas itu amat sesuai dikunjungi bagi menghabiskan hujung minggu bersama keluarga sama ada untuk bersukan, bersenam, berkelah mahupun untuk si kaki pancing.

Bagi kaki pancing, tasik itu satu lokasi memancing yang menjadi tumpuan kerana dekat dan mudah dikunjungi serta terdapat pelbagai jenis ikan seperti ikan tilapia, haruan, keli dan pacu.

Untuk memancing di situ, pemancing hanya perlu membayar RM15 sebulan kepada Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) dan akan menerima sekeping pas untuk membolehkan mereka memancing pada hari Sabtu, Ahad dan hari kelepasan am dari jam 7 pagi hingga 7 malam.

Bagaimanapun, hasil tinjauan Metroplus mendapati tasik berkenaan kelihatan tercemar apabila airnya hitam dan berminyak serta terdapat sampah-sarap yang datang dari sistem perparitan berdekatan yang mengalirkan ke dalam tasik.

Longgokan botol kosong, tin minuman, kertas, plastik dan paling banyak bekas makanan menyebabkan air tasik seperti tempat pelupusan sampah.
Walaupun terdapat sistem perangkap sampah, ia kadangkala tidak berfungsi terutama apabila hujan dan air berserta sampah memenuhi tasik berkenaan.

“Pancing ikan, dapat sampah,” keluh seorang pemancing, Husin Abd Rahman, 64, mengenai tahap kebersihan tasik Taman Jaya yang kian membimbangkan serta mengganggu kaki pancing dan pengunjung.

“Sekarang ikan sudah berkurangan kerana air kotor dan banyak sampah. Pada waktu pagi keadaan makin teruk, keseluruhan tasik diliputi sampah dan airnya berminyak,” katanya.

Seorang lagi pengunjung yang juga penduduk sekitar tasik itu, Panneer Selvam, 42, berkata tasik dan taman rekreasi terbabit menjadi tumpuan orang ramai terutama warga kota kerana lokasi yang dekat serta mudah dikunjungi.

Sumber: HarianMetro


P/S: Isk3........Sama2lah kita membendung masalah seperti ini...

- vinaskme-

Thursday, February 18, 2010

IBU GELAMA WOOOOO!!!

Ibu Gelama???!!!

 
P/S: Kebiasaannya mun kita dapat gelama kecik,sure merungut.boringla apa laa.....Biasala,mok target ikan besar2 n power jak nak......Tp jangan pandang gelama sebelah mata...Heee...

  
 

 

  

P/S: Yaaa....The champion "IBU GELAMA"!!...Ianya mampu mematah joran2 dari pemancing yang berpengalaman hehehe...Beza gelama comel dengan ibu gelama ialah size nya yang monster.Ibu gelama terdapat di perairan Malaysia, Semenanjung,Sabah dan Sarawak...Tapi ianya kerap kali terlepas pandang oleh pemancing.

-vinaskme-

MONSTER FISH!!!

Monster Fish!!




P/S: Above is two different pictures of two different monster fish....Gambar pertama ya bukan "Whale Shark" ka???

-vinaskme-

FISHING IN NIGERIA!!!

Fishing  in Nigeria





 

 


P/S: Lol!!...Tok bruk nama tangkap ikan hahahaha!!Nigeria Anglers rulez!!...Besar juak siakap sia oo...

-vinaskme-

CUTE FLYINGFISH!!!

FlyingFish!!!







P/S: Cute oo...Haha~

-vinaskme-

Monday, February 15, 2010

Malaysian Angler Catches 'Lucky' Horned Snakehead Fish; 'It's Not For Sale' !!

Malaysian Angler Catches 'Lucky' Horned Snakehead Fish; 'It's Not For Sale'

Underwatertimes.com News Service
 
SARAWAK, Borneo -- A Malaysian fisherman, Saibi Ramli, is looking forward to good times this year because he has caught what he calls his lucky fish -- a snakehead fish with a 2cm horn on its head.

Saibi says he has never seen anything like it in his life. He caught the fish last Friday with hook and bait in the fish pond behind his home in Siburan, Kuching. He won't part with it because he believes it will bring him luck.

"I have received many offers from wealthy people but I told them it's not for sale".


Source: http://www.brunei-online.com


P/S: Ada plak kes camtok ooo....Sik ku tauk lama tok hahaha....Ya namanya haruan setan ya,bertanduk indah haha!Memang misteri la borneo...

-vinaskme-

TOMAN TAK KENAL AMPUN!! (ARTIKEL)

Toman tak kenal ampun

Tasik Bersia dan Air Ganda di Grik, Perak ialah dua lokasi yang mencabar ilmu dan kemahiran pengail tegar. Tujuan mereka hanya satu iaitu ’menumpaskan’ ego sang toman.



TASIK Temenggor di Grik, Perak menyimpan pelbagai kisah yang sentiasa membuatkan hati pengail berkobar-kobar untuk mencampakkan umpan ke dada airnya yang tenang.


Namun, bukan Tasik Temenggor yang hendak diceritakan dalam lokasi memancing kali ini. Sebaliknya ialah lubuk pengail yang terbentuk daripada liku-liku sungai dari mulut empangan itu.

Kalau mengikut rantaian air yang berpunca dari Tasik Temenggor ke arah selatan, pengunjung boleh menemukan lokasi Tasik Bersia manakala lubuk pancing yang seterusnya ialah Tasik Air Ganda.

Betapa hebatnya tarikan kedua-dua tempat itu hinggakan ada yang sanggup menaiki bas dari Kuala Lumpur pada lewat malam untuk berkejar ke lokasi itu pada awal pagi. Lazimnya mereka akan turun di Ipoh dan seterusnya menukar bas lain untuk dibawa ke Grik.

ADA muslihat unik untuk menaikkan sebarau.


Dari pekan itu, mereka sudah punya kenalan untuk membawa mereka menyusur jalan ke Tasik Air Ganda.

Sama ada Air Ganda atau Tasik Bersia, habuan seperti sebarau, lampam, kaloi dan juga keli memang sentiasa bermain dalam fikiran. Kadang-kadang, keadaan boleh jadi panik dan kecoh bagi kumpulan pemancing yang berjaya menaikkan ikan pilihan masing-masing.

Lebih menggelikan hati sekiranya mendapati ikan yang panjangnya kurang sehasta boleh merentap joran hinggakan teroleng-oleng jadinya bot mereka.

Bercakap tentang respons ikan terhadap umpan, kaloi dikatakan lebih lembut ketika mula mencicip di hujung kail. Sifat Sebarau pula dikhabarkan lebih sukar diduga.

Mengikut seorang pemancing tegar, Alex Yeoh, warna umpan yang berkesan untuk sebarau ialah jingga. Katanya, umpan berekor warna GFR (Gold Fluorescent Red) adalah yang terbaik untuk digandingkan dengan joran fluorokarbon dan tali yang beratnya kurang 10 paun.

SEKALI-SEKALA mendapat kaloi boleh dianggap bertuah kerana ikan ini jenis yang 'pemalu'.


“Sebarau sangat pemalu, tetapi apabila tiba waktu makan, ia akan menyambar apa sahaja,” ujar Alex.
Bagi seorang lagi pemancing dari Kulim, Kedah, Harlina Hamid, dia sudah mempelajari satu tip untuk menaikkan sebarau di lubuk kegemarannya di Tasik Bersia.

Menurutnya, selain mengikut musim tertentu, pengail biasanya menunggu waktu pintu empangan di selatan Tasik Temenggor melepaskan airnya.

“Sebarau suka berlumba dengan arus. Ketika itulah bot pemancing akan mengikut arus air untuk menaikkan sebarau.

“Umpan akan dibaling dan sebarau ini seronok untuk meragut apa sahaja yang terlihat dalam pandangannya ketika itu,” ujar Harlina yang sering mengikuti rakan-rakan sepejabat menghilangkan tekanan kerja dengan memancing.

Namun, tiada yang lebih menggetarkan perasaan daripada membayangkan kuasa sentapan pada tali dan joran saat umpan diragut si penghulu air tawar iaitu toman.

SEGALA kelengkapan perlu diperiksa sebelum ke tengah tasik.


Menjadi ‘musuh’ pilihan pengail bagi lokasi sungai dan tasik, toman sememangnya tidak mudah mengalah tanpa melawan sehabis tenaganya.

Kata orang, selagi tidak dinaikkan, ia pasti menyukarkan pengail, khususnya yang tidak berpengalaman. Pendek kata, ia pantang menyerah dan tidak ‘mengampunkan’ sesiapa yang berjaya menangkapnya.

Bagi pengail amatur atau yang datang buat kali pertama, mereka disarankan untuk ke Tasik Air Ganda terlebih dahulu untuk mengumpul pengalaman dengan toman. Di situ, saiz toman adalah lebih kecil berbanding yang terdapat di Tasik Bersia.

Lazimnya toman di Tasik Air Ganda adalah seberat 1 hingga 3 kilogram. Kalau berjaya menaikkan seberat kira-kira 5 kilogram, pengail itu sudah dianggap bertuah.

ALEX berbangga dengan hasil tangkapannya.


Toman di Tasik Bersia pula sudah diketahui mempunyai reputasi untuk mengganas.

Di tasik itu, toman tidak ‘melayan’ umpan buatan, sebaliknya naluri pemangsa ikan itu akan teruja apabila terlihat kelibat anak ikan keli.

“Sudah kira-kira empat kali saya ke Tasik Bersia. Kali pertama setahun yang lalu. Ketika itu saya hanya dapat toman seberat 1.8 kilogram. Saya juga sudah belajar daripada kesilapan iaitu tali sulam 20 paun tidak mampu menaikkan toman lebih besar,” ujar Alex.

TOMAN Tasik Bersia dikatakan lebih besar daripada toman yang menghuni Tasik Air Ganda.


Alex telah pun memperbaharui rekod peribadi dengan menaikkan toman seberat tujuh dan sembilan kilogram dengan tali 50 paun pada kunjungannya ke Tasik Bersia.

Kadar bayaran yang dikenakan untuk mengail di Tasik Air Ganda adalah RM150 bagi sebuah bot termasuk perkhidmatan tekong. Berbanding Tasik Air Ganda yang lebih komersial dan sudah menjadi tumpuan pemancing rekreasi, Tasik Bersia pula masih dianggap baru.

PEMANCING rekreasi bukan sekadar hendak mendapat habuan tetapi kedatangan mereka ke Tasik Bersia adalah untuk menghargai alam semula jadi.





Perkhidmatan bot dan tekong di Tasik Bersia masih bergantung kepada waktu dan budi bicara orang kampung yang berkelapangan. Kadar sewaan bot bersama tekong lazimnya dikenakan bayaran sebanyak RM250. Setiap bot boleh memuatkan dua pemancing bersama seorang tekong.

Oh ya, jangan lupa membawa topi yang selesa, krim perlindungan kulit, tuala kecil dan bekalan air dan kudapan yang mencukupi. Di kedua-dua tempat itu, anda mungkin menghabiskan banyak masa di tengah-tengah tasik sambil dibakar bahang matahari.


Sumber - Kosmo


P/S: Best2....Huhu..Teringin rasa pancing toman monster,hahaha...Hmm..Toman masak apa yang sedap aa???Hehehe!!

-vinaskme-

REZEKI MEWAH UDANG GALAH BANDAR BAHARU,PERAK (ARTIKEL)

Rezeki mewah udang galah



UDANG galah telah menjadi salah satu tarikan yang mempopularkan Bandar Baharu, Perak.



SUNGAI Kerian yang memisahkan Bandar Baharu dengan Kerian di Perak merupakan lubuk rezeki bagi kebanyakan penduduk Bandar Baharu tinggal di pinggir sungai itu.

Sungai yang kaya dengan spesies udang galah itu sehingga kini menjadi sumber pendapatan untuk lebih 200 orang yang memancing dan menahan bubu di situ.

Ikan kelisa emas (arowana) juga banyak terdapat di dalam Sungai Kerian yang memberi rezeki tambahan kepada nelayan.

"Sepanjang tahun lepas puratanya kami menangkap lebih 100 kilogram udang galah setiap bulan yang dijual pada harga antara RM30 hingga RM40 satu kilogram," kata Abdul Aziz Mat, pakar penangkap udang galah di Sungai Kerian sejak sedekad lalu.

Kata lelaki berusia 65 tahun itu lagi, beliau biasa mendapat tiga hingga lima kilogram udang galah setiap kali keluar memancing dari malam hingga awal pagi.



AZIZAN (kanan) sedang menimbang udang galah yang dijual oleh penangkap udang di Kampung Asam Kumbang.





Ketika ditemui di pangkalan nelayan sungai di Kampung Parit Teropong atau juga dikenali sebagai Kampung Kubu, Abdul Aziz yang terkenal di kalangan rakan-rakannya sebagai pakar pemancing udang galah, turut menggunakan bubu untuk menangkap lebih banyak udang.

"Selain udang galah, saya menggunakan bubu untuk menangkap ikan ketutu ang mendapat permintaan tinggi dan agak mahal di pasaran," katanya.

Selain itu, bubunya turut dimasuki ikan seperti tapah dan teroboi.
Menurut Abdul Aziz, masa yang sesuai untuk memancing atau memasang bubu udang galah adalah pada waktu air surut dan air sungai jernih.

Udang galah sungai katanya, lebih sedap rasanya daripada udang laut kerana itu permintaannya lebih tinggi.



Pangkalan udang


PENANGKAP udang galah di Sungai Kerian boleh mendapat hasil tangkapan sehingga lima kilogram sehari.



Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung Persekutuan (JKKKP) Kampung Berjaya, Bandar Baharu, Borhan Jaafar, 37, berkata terdapat sembilan pangkalan penangkap udang galah di pinggir Sungai Kerian.

Pangkalan itu terletak di Kampung Besar, Kampung Raja Atas, Kampung Raja Bawah, Kampung Baru Bagan Samak, Kampung Parit Nibong, Kampung Asam Kumbang, Kampung Lubuk Buntar, Kampung Selama dan Kampung Inchong.

Menurut peraih udang galah di situ, Yong Boon Woo, 37, setiap hari sepanjang bulan Disember tahun lepas hasil tangkapan udang galah agak mewah sehinggakan adakalanya pemancing boleh menjual antara 40 hingga 50 kilogram sehari kepadanya.

"Harganya bergantung kepada saiz udang galah. Bagi saiz 400 gram ke atas untuk seekor, harga borong mencecah RM40 hingga RM60 sekilogram," katanya.

Menurut Yong, udang galah yang dibelinya kebanyakannya dihantar ke Ipoh kerana terdapat banyak restoran makanan laut di sana.

Seorang lagi peraih udang galah, Azizan Hassan, 58, menjadikan rumahnya di Kampung Asam Kumbang sebagai lokasi tetap untuk membeli udang galah daripada penangkap udang di sekitar kawasan itu.

"Saya membeli antara 80 hingga 100 kilogram setiap hari daripada penangkap udang galah di Sungai Kerian," kata Azizan yang bergantung kepada rezeki udang galah untuk membesarkan 11 orang anaknya. - Bernama

Sumber - Kosmo


P/S: Sapa tak minat udang galah???...Hahaha.Bagi kaki pancing udang galah di Sarawak,kita pun banyak juak port2 sungai yang kaya dengan udang2 galah monster,byk sungai boleh kita duga.Mun sik banyak udang,sik kan lah sungai Sarawak popular dengan buaya2 ganas dan monsternya kan3???..Heee!!
Sik sabar mok pg pancing udang galah bila da masa kelak...Ahakz!

-vinaskme-

Sunday, February 14, 2010

IKAN EMPURAU MEGA SARAWAK!!!

IKAN EMPURAU MEGA(KELAH) SARAWAK!!!

Gambar di atas ialah Ikan Empurau(Kelah) mega yang didaratkan di hulu Kapit (Sg Rejang) SARAWAK menggunakan umpan buah kepayang. Buah kepayang juga antara umpan pembunuh Ikan Empurau mega di Sarawak. Berat ikan tersebut ialah 25kg.Terdapat juga rekod Empurau yang berjaya didaratkan mencapai berat 32kg.Harga pasaran ikan Empurau di SARAWAK mencecah RM450 SEKILO......Huhuuu...

Gambar disebelah merupakan umpan untuk menjerat Empurau Mega SARAWAK..
Dipanggil "Buah Kepayang".....
Buah yang dah tua adalah teramat keras dan tidak sesuai untuk rahang manusia hahaha..Tetapi Empurau Mega no problem!



P/S:Ikan Empurau Mega SARAWAK memang best k pancing,setuju???...Ikan idaman wooo......Huhuuu...Insyaallah,semoga tercapai juak impian ku mok pancing ikan tok kelak hahaha...

-vinaskme-


AMARAN KEPADA PEMANCING2 SUNGAI...(18SG)

Don't fish too close to the bank!!!






PERINGATAN: Berhati2lah bila memancing di sungai yg mempunyai populasi buaya yg banyak.
REMINDER: Be careful whenever you fish at the river that have a high numbers of crocodiles population.  

P/S: Ngeri wooo.....Rasa cuak plak nak pg pancing di sungai hahahahah...Dahla sungai di tempat aku(SARAWAK)  memang popular dengan buaya2 ganas huhuuu...So,sape2 yang tak nak jadi seperti gambar di atas,sentiasalah berwaspada bila memancing di sungai,terutama di sungai yang mempunyai populasi buaya yang banyak...

-vinaskme-
 

Giant Freshwater Stingray

Giant Freshwater Stingray

 
Fish experts believe the giant stingray, such as this one in Cambodia's Mekong River, is the largest freshwater species on Earth. This specimen measured more than 13 feet (4 meters) long.

Photograph courtesy Zeb Hogan

The giant stingray is one of the world's largest freshwater fish, but it's also cloaked in mystery. No one is sure how many giant stingrays are left, which habitats they prefer, or even if they ever venture into the ocean, where their more commonly known relatives dwell.
These ancient fish, little changed over many millions of years, can reach 16.5 feet (5 meters) long and weigh up to 1,320 pounds (600 kilograms). They are brown to gray in color, wide and flat in form, and they sport a long, whiplike tail.
Giant stingrays are known to prowl river systems in Thailand, Borneo, New Guinea, and northern Australia. They often bury themselves in sandy or silted river bottoms and breathe through holes, or spiracles, located on top of their bodies. Stingrays locate prey, usually clams and crabs, with a sensor that can detect an animal's electrical field.
Stingray numbers appear to have dropped dramatically in recent years as their riverine habitats have degraded, and it appears they no longer inhabit some parts of their historical range. Large stingrays have been known to pull boats upstream and even underwater.
Though stingrays do not readily attack humans, they are one of the few megafishes that can pose a real danger to those who handle them. Each ray sports a deadly barb on the base of its tail that can easily penetrate human skin and even bone, much like a hunting arrow. This stinger can be as long as 15 inches (38 centimeters) and typically introduces toxins to the victim's wound.

Fast Facts

Type: Fish
Diet: Carnivore
Average life span in the wild: Unknown
Size: Up to 16.5 ft (5 m)
Weight: Up to 1,320 lbs (600 kg)
Did you know? The giant stingray, sometimes called a whip ray, is a relatively unknown animal that was first described to science less than 20 years ago.
Size relative to a bus:
 
*For more information, please visit National Geographic website.* 

http://animals.nationalgeographic.com


P/S: Pari sederhana besar pun,mun dapat bukan main rasa happy n bangga,bayangkan mun dapat sebesar pari gergasi tok?????..Hahaha....Sik abis panggang kenak nya hee~ 

-vinaskme-

PemancinG TegaR BorneO

Blog ini didedikasikan khas buat semua pemancing2 tegar kepulauan Borneo dan tidak lupa juga kepada pemancing2 tegar di semenanjung, semua di alu2kan. Di harap kita semua dapat menghangatkan blog ini dengan berkongsi apa2 sahaja mengenai dunia memancing seperti info terkini, peralatan, kisah@pengalaman memancing, teknik2 dan tips, selain dalam masa yang sama dapat mengeratkan lagi hubungan siraturahim sesama kita, tak gitu?? ..Hehehe~

Semua di alu2kan memberi pendapat. Salam…^^


Hantarkan gambar2 aktiviti memancing,tangkapan atau kisah@pengalaman benar yang pernah anda alami semasa memancing atau apa2 yang berkaitan kepada saya, sertakan dengan nama penuh dan maklumat peribadi,untuk saya postkan di blog...Tq!

E-mail >> alvinasmi@yahoo.com

There was an error in this gadget

About Me

Followers